Trægulvsbehandling: Lak eller olie?

Et trægulv har sin charme og bliver hyppigt anvendt i danske hjem. Det bæredygtige, traditionelle materiale er en klassiker, som giver hjemmet karakter. Hvad end du vælger et plankegulv eller sildebensparket, er det vigtigt at have i vedligeholdelse i mente. Laminat- og vinylgulve er kendte for at have minimalt behov for vedligeholdelse, samtidigt kan de trygt lægges i næsten alle hjemmets rum. Hvis du drømmer om et trægulv skal du dog ikke lade dig skræmme – det handler blot om at finde den rigtige behandling til træet. Valget ligger mellem lak- eller oliebehandling. Her giver vi et nogle overvejelser du skal gøre dig inden du vælger.

Slidstyrke, udseende og vedligeholdelse

Vedligeholdelse af et lakgulv er meget nemmere, da overfladen er lukket. Dette er ikke tilfældet med en oliebehandling, hvilket er årsag til at der hyppigere skal rengøres. Lakgulvet ses ofte i de danske hjem, da det kræver mindre rengøring. Dog skal det noteret at ved ridser og skrammer i gulvet er genlakering af gulvet mere besværligt end hvis der var valgt olie. Her kan du anvende plejeolie til slidte områder – der kan pletrepareres på et trægulv med en oliebehandling.

Lakbehandlingen giver et gulv med stærkere slidstyrke, hvilket er endnu en af grundene til at de fleste vælger denne behandlingstype. Oliebehandlingen gør dog gulvet modstandsdygtigt og sørger for at gulvet forbliver pænt længere.

Der er forskel på udfaldet i udseendet alt afhængig af om du vælger en lak- eller oliebehandling. Olien trænger ned i træet og fremhæver træets naturlige struktur. Lakken lægger sig som et dækkende lag på trægulvet, som er resistent overfor slitage og kræver minimal vedligeholdelse.

Hvad enten du vælger olie- eller lakbehandling er det vigtigt at slå fast, at begge behandlinger hjælper dit trægulv med resistens og levetid. Der gør også rengøring og vedligeholdelse meget nemmere.