Hvilket gulvunderlag skal du have til dit gulv?

Vidste du godt, at du kan få forskellige underlag til dit nye gulv? Det kan faktisk være en rigtig god ide at lægge et underlag, inden du lægger dit gulv. Det er især en rigtig god ide, hvis du har et fast undergulv, som for eksempel beton.

Hvad gør et underlag så under gulvet? Det er egentlig forskelligt, alt efter hvilket underlag, du køber.

Du kan få underlag, der er dampspærre, som du for eksempel skal have, hvis du lægger dit nye gulv på beton. Dampspærreunderlag giver fugtighedsbeskyttelse til dit nye gulv. Det vil sige, at det forhindrer fugt fra betonnet i at trænge op i trægulvet. På denne måde får dit nye gulv ikke fugtskader den vej, og træet udvider sig ikke igennem det.

Lægger du gulv ovenpå et undergulv af spånplader, skal du ikke lægge et underlag med dampspærre, men du kan med fordel lægge et lyddæmpningsunderlag. Et lyddæmpningsunderlag giver mere komfort, når du går på gulvet, samtidig med at det reducerer lyde fra fodtrin.

Både lyddæmpningsunderlag og dampspærringsunderlag findes i forskellige materialer. Dampspærre fås for eksempel som plastfolie, så plastikken forhindrer fugt i at stige op i gulvet. Lyddæmpningsunderlag fås i forskellige former for skum, da dette lader dit færdige trægulv give sig, så det er behageligt at gå på. Dit færdige trægulv går heller ikke imod et hårdt undergulv ved at lægge dette på – derfor er det også lyddæmpende.

Der findes også forskellige kombination er både dampspærre og lyddæmpende underlag. Her får du både fugtighedsbeskyttelse, lyddæmpende og komfort i det samme underlag. Dette er en fordel, hvis du gerne vil have hele pakken. Du undgår derfor fugtskader og får et gulv, der er mere behageligt at gå på – og larmer mindre, når du går på det.

Der findes også isoleringsplader i træfiber, hvis du mangler isolering i gulvet. På denne måde undgår du iskolde gulve, da de holder bedre på varmen.

Er du i tvivl om, hvilket underlag du skal have hjemme hos dig, kan du med fordel gå ind på gulvhaandvaerk.dk og få hjælp til at vælge det rigtige underlag til dig.