Hunden er en del af familien, husk godt foder

hund

Den tid er forbi, hvor hunden fik levninger fra familiens aftensmad. Man har heldigvis fundet ud af, at hunden har brug for et foder, som er fremstillet til at dække de specifikke
behov en hundekrop har, og at menneskemad derfor ikke er optimalt. En hund er en vigtig del af familien og det er derfor vigtigt, at du som hundeejer køber lige så god mad til den som til resten af familien.

Helt overordnet skal du altid læse et hundefoders varedeklaration grundigt. Det er nemlig vigtigt, at der er en god balance mellem protein, kulhydrat, fedt og grøntsager. Men du skal også tænke på din hunds aktivitetsniveau og alder. Der er nemlig forskel på hvor mange kulhydrater hunde har brug for. En hund, der er aktiv og for eksempel træner agility har helt klart behov for flere kulhydrater end en mere passiv hund.

Kort fortalt indeholder et godt hundefoder:

Protein

Det kommer an på din hunds alder og energiforbrug, hvor meget protein den har brug for på daglig basis. For en hvalp er det vigtigt med mange proteiner, da proteiner er det man kan kalde for kroppens byggesten. De har stor betydning for, at hvalpen kan opbygge en stærk krop og et godt immunforsvar. Som hovedregel kan du regne med, at en voksen og rask hund har behov for cirka 20 g protein per måltid.

Fedt

Der skal være fedt i en hunds mad. Men det er naturligvis aktive hunde, som skal have mest fedt, så de ikke taber sig. En aktiv hund har brug for et foder, der indeholder mellem 23 og 30 procent fedt. En hvalp skal dog ikke have mere end mellem 10 og 15 procent fedt i sit foder. En voksen hund, der har et moderat forbrug af energi, skal have foder med 18 til 23 procent fedt.

Kulhydrat

Der skal ikke være mest kulhydrat i din hunds mad. Men kulhydrat giver hundens energiniveau et boost, som får hundens nervevæv, hjerne og blodlegemer til at fungere bedst muligt. Det er dog vigtigt, at hunden får de gode kulhydrater fra grøntsager, kartofler og kornprodukter.

De gode fedtsyrer

Umættede fedtsyrer – omega 3 og omega 6 – er meget vigtige for din hunds hjerte, kredsløb og pels. Hvis du primært giver din hund et foder med meget laks, vil den få en optimal ernæring. De gode fedtsyrer minimerer inflammation og sygdom. Derfor skal din hund have dem livet igennem.

Frugt og grøntsager

I et godt hundefoder er der grøntsager og frugt. Det tilfører vigtige mineraler og vitaminer, som styrker hundens immunforsvar.