Du kan ikke udsætte algebekæmpelse af fliser for evigt

At gøre de udendørs fliser pæne at se på vil aldrig være nær så kritisk en opgave som at tage hånd om skimmelsvamp i hjemmet. Eller et utal af andre store og små opgaver, der byder sig. Dagen vil dog pludseligt oprinde, hvor du vil få at mærke, at du har negligeret dine fliser. Den dag vil komme uden varsel, fx når du glider på algedækkede fliser, så du falder på bagen og får smæk med stenhånd.

Hold flisepest stangen med jævnlig rensning

Fliserne skal via jævnlig fliserens holdes rene for alger, men også for flisepest (lavsvamp). Fliserens kan foregå på flere måde, hvor nogle er bedre end andre, hvad angår at værne om miljø eller at give dine fliser længst mulig levetid. Fx kan brug af kemikalier ved visse typer fliserens blive aktuelle, hvis de falder inden for det snævre spektrum af produkter, der lovligt må anvendes til udendørs fliserens.

Hvad er det rette redskab at bruge til rensning af fliser?

Hvad kunne en bedre metode til rensning af fliser være? Højtryksrensere, der egentlig primært er møntet på industriel brug, hvor det er irrelevant, om gulvene har æstetisk værdi, bliver af og til bragt i anvendelse ved fliserens. Her kan der dog opstå nogle situationer, hvor at kuren bliver værre end sygdommen. Overfladen på dine fliser kan godt lide skade, når højtryksrensere bliver brugt på dem.

Højtryksrensere kan gøre overfladen porøs

Bruger du højtryksrenser på dine fliser, så kan det volde visse skader. Fx kan de give fliser en porøs overflade. Effekten er ikke så drastisk, at fliserne kommer til at ligne pimpsten, men at stå med fliser, der bærer en masse små porer i overfladen, giver lidt indtryk af, at du har været lidt ligeglad med at pleje terrassen. Desuden kan de små porer fyldes med vand, så vinteren bringer frostsprængninger.

Fliserens med hedvandsrenser er en god løsning

Mere skånsomt er det at kombinere vand med varme, hvilket fx gøres med visse specialdesignede overfladevaskere. Her bliver dine fliser effektivt renset for alger og flisepest, uden at du står tilbage med fliser, der er blevet ”hamret itu” af det kraftige pres fra en højtryksrenser. Med en god, mobil hedvandsrenser får du det bedste frem i dine fliser, så at du tør invitere dine gæster ud på terrassen.

Husk imprægnering af fliserne

Køber du en ny taske eller et nyt par sko, får du ofte tilbud om imprægnering. Sådan et tilbud kan du også finde, når du køber fliserens. Imprægnering af fliser sker med et produkt, der krystalliserer efter at være trængt ned i flisernes overflade. Imprægnering holder ikke evigt, men det kan gøre, at du ikke skal tænke på fliserens nær så ofte. Imprægneringen holder alger og flisepest stangen længe.

Hav et hjem med rene fliser

Du kan futte al energi af på godt indeklima i huset, rene tagrender udendørs og flotte facader, men dagen vil oprinde, hvor folk kigger ned. Og når de gør det, skal det være rene fliser, der møder dem.